Yolluk Süreci

<< Click to Display Table of Contents >>

Harcama Yönetim Sistemi > C. Harcama Yönetim Sistemi Modülleri > Yolluk İşlemleri >

Yolluk Süreci

Yolluk süreci modülünde Harcırah Kanunu hükümlerine göre “yurtiçi geçici görev yollukları”, “yurtdışı geçici görev yollukları” ve “ denetim elemanı yolluklarına” (denetim elemanı yollukları yalnızca Genel Bütçeli ve Özel Bütçeli Kuruluşların erişimine açıktır) ilişkin işlemler yapılabilmektedir. Yolluk süreci modülü e-Devlet Kapısı ile entegre olarak çalışmakta ve her personelin kendi yolluk bildirimini kendisinin oluşturma kurgusuna dayanmaktadır.

Yolluk işlemleri modülünden MYSYOL~1_img1 alt modülü seçilir ve Yolluk Süreci ekranı görüntülenir.

Yolluk Süreci ekranında; MYSYOL~1_img2   butonuna basılarak önceden girilen yolluk süreç kayıtları görüntülenmekte, onaylanmamış yolluklar üzerinde düzenleme yapılabilmekte ve yeni yolluk süreç kayıtları başlatılmaktadır.

 

MYSYOL~1_img3

Yolluk Süreci Giriş Ekranı

 

Yolluk süreçlerine ilişkin sorgulama yapmak için Yolluk Giriş Sorgula alanındaki; Yolluk Referans Numarası, Ad, Soyad, TC Kimlik Numarası, Avans Durumu, Yolluk No, Yolluk Tipi ve Yıl parametrelerinden en az bir tanesi girilerekMYSYOL~1_img2 butonu tıklanır. Tüm yolluk süreçlerini listelemek için doğrudanMYSYOL~1_img2 butonu tıklanır. Sorgulama sonucunda gelen yolluk süreci kayıtlarının, herhangi biri üzerinde güncelleme yapmak için ilgili kayıt seçilerek MYSYOL~1_img6 butonu tıklanır. “Harcama Talimatı Onay Belgesi” onaylı yolluk süreçlerine ilişkin yolluk bildirimlerini görüntülemek için MYSYOL~1_img7 butonu tıklanır.

 

info UYARI; Genel bütçeli idarelerde Ek göstergesi 3600 dâhil daha aşağı ek göstergeye sahip kullanıcılar, özel bütçeli idarelerde 2200 dahil daha aşağı ek göstergeye sahip kullanıcılar yolluk bildirimlerini e-Devlet Kapısı (www.turkiye.gov.tr ) adresinden yapmalıdır. Ek göstergesi bunlardan daha yüksek ek göstergeye sahip personel için kurumlarca görevlendirilen mutemetler bu kişiler adına Yolluk Süreci modülünden yolluk bildirimi oluşturabilir.

 

Yeni bir yolluk süreci oluşturmak için MYSYOL~1_img9butonu tıklanarak Yolluk Hazırlama ekranı görüntülenir.

 

MYSYOL~1_img10

Yolluk Hazırlama Ekranı

 

 

Yolluk Hazırlama ekranında aşağıdaki alanlar yer alır:

 

Bütçe Yılı; Bir bütçenin uygulanmaya başladığı günden ertesi yıl aynı güne kadar geçen süredir.

Yolluk Tipi; Yurtiçi geçici görev yollukları, denetim elemanı yollukları ve denetim elemanı yollukları seçilir.

Gündelik Tipi; H cetvelinde yıllık olarak belirlenen gündelikler seçilir.

Başlangıç Tarihi; Yolluk sürecine ait görev başlangıç tarihi açılan takvimden girilir.

Bitiş Tarihi; Yolluk sürecine ait görev bitiş tarihi açılan takvimden girilir.

Program Türü; Temel görev ve sorumlulukları esas alınarak kaynak tahsis edilen, birbiriyle uyumlu ve anlamlı şekilde bir araya getirilmiş faaliyet grubudur.

Alt Program Türü: Programın sonuçlarına ulaşmak amacıyla bir araya getirilen birbiriyle uyumlu faaliyet grubudur.

Faaliyet Türü; Belirli bir ürün ya da hizmetin sunulması amacıyla, planlama aşamasından üretim ve hedef kitleye sunum aşamasına kadar gerçekleştirilen iş, işlem ve süreçler bütünüdür.

Alt Faaliyet Türü: Faaliyetler kapsamında yürütülen iş, işlem ve süreçlerin gruplandırılması suretiyle faaliyetlerin altındaki detay düzeylerdir.

Bütçe Ödenek; Tanımlanan referans değerler içerisinden seçilir.

TCKN/VKN; Adına yolluk süreci başlatılacak kişi/kuruma ait bilgiler girilir.

Adı Soyadı; Kişi Bilgisi üzerinden MERNİS tarafından otomatik getirilir.

Ek Gösterge; Personel ek göstergesi otomatik getirilir.

Derece; Adına yolluk süreci başlatılacak kişiye ait derece sistem tarafından otomatik getirilir.

Kademe; Adına yolluk süreci başlatılacak kişiye ait kademe sistem tarafından otomatik getirilir.

IBAN;  Kişiye ait IBAN bilgileri girilir.

Avans Durumu; Adına yolluk süreci başlatılan kişiye avans verilip verilemeyeceği bu alandan seçilir.

Avans Tutarı; Avans durumu “avans verilecek” olan yolluk sürecine ait avans tutarı girilir.

 

 

Yolluk Hazırlama ekranındaki alanlara, yolluk sürecine ilişkin gerekli bilgiler girilir MYSYOL~1_img11 butonları tıklanır. Yolluk Süreç hazırlama basılınca, sistem tarafından otomatik olarak bir “Yolluk Referans Numarası” oluşturulur.

 

Yurtdışı yolluk için görevli ülke ve avans eklenmesi

Yolluk tipi “yurtdışı geçici görev yolluğu” seçilen ve avans durumu “avans verilecek” işaretlenen süreçlerde   MYSYOL~1_img12 butonuna tıklanması gerekmektedir. Bu işlemlerin yapılması suretiyle aşağıda yer alan “yurtdışı görevlendirilen ülkeler” alanı açılacaktır. Açılan alanda ilgili personelin görevlendirildiği ülke, bu ülkede görevli kalınan süre ve görev-unvan bilgisinin açılan sekmede filtreli gelen seçenekler arasından seçilmesi gerekmektedir. Seçilen tarihlere göre sistem tarafından gün sayısı ve bu gün sayısına göre de ilk 10 gün artırımlı gündelik müteakip günler için tam gündelik üzerinden avans miktarı Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından günlük olarak yayımlanan efektif satış kuruna göre hesaplanacaktır.

 

MYSYOL~1_img13

Yurtdışı Yolluk Bilgileri Ekranı

 

Avans miktarı “manuel avans döviz tutarı” alanına imlecin tıklanması suretiyle doğrudan döviz cinsinden rakam olarak da girilebilir. Ancak bu şekilde döviz olarak girilen tutar yine sistem tarafından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası efektif satış kuru ile çarpılmasıyla hesaplanacaktır.

 

 

 

info HATIRLATMA; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Yapılacak Yolculuklarda Verilecek Gündeliklere Dair Karar ile Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar hükümlerine göre; Harcırah için avans verilecekse, avansın Türk Lirası cinsinden tutarı, yabancı para cinsinden avans miktarının tahakkuk tarihindeki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasınca ilan edilen efektif satış kuruyla çarpılması suretiyle bulunur. Avans ilgiliye Türk Lirası cinsinden ödenir.

Ayrıca bu karar hükümlerine göre yurtdışına veya sürekli görevle yurtdışında iken başka ülkelere geçici görevle görevlendirilenlere, Türkiye’den veya sürekli görevli bulundukları ülkelerden her çıkışlarında, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündelikler, ekli cetveldeki miktarların %50 artırılması suretiyle hesaplanır.

 

Birden fazla ülkede görevlendirilme yapılması durumunda yine aynı şekilde görevlendirilecek ülke için yeni bir alan açılır ve bu ülkeye ait veriler yine aynı şekilde girilir.

 

infoUYARI; Avans tutarı kişi ve onay sayfası verilerinin girildiği güne göre hesaplanmakta olup, avansa ilişkin ödeme emri belgesi (ÖEB) oluşturma aşamasında ödeme detay ekranında tekrardan güncel döviz tutarına göre sistem tarafından hesaplanacaktır.

 

infoUYARI; Yurtiçi ve yurtdışı geçici görev yolluklarına ilişkin oluşturulan bu sürece ait “Yolluk Referans Numarası”, yolluk sürecine ait “Harcama Talimatı Onay Belgesi” Harcama Yetkilisince onaylandığı anda e-Devlet Kapısı (www.turkiye.gov.tr) adresine düşmektedir.

 

infoUYARI; Denetim elemanı yolluklarına ilişkin olarak oluşturulan sürece ait “Yolluk Referans Numarası” Yolluk Hazırlama Ekranının doldurulup MYSYOL~1_img11 butonuna basıldığı anda e-Devlet Kapısı (www.turkiye.gov.tr) adresine düşmektedir. Denetim elemanları bu aşamadan sonra avans talebinde bulunabilir ya da yolluk bildirimi doldurup elektronik ortamda harcama birimine gönderebilirler.

 

 

NOT: Denetim elemanı yolluklarında “Harcama Talimatı Onay Belgesi” oluşturulmamaktadır.

 

 

Yolluk Süreç Hazırlama sonrası oluşan harcama talimatı Yolluk süreci menüsü yanı sıra Harcama işlemleri menüsüne de düşmektedir. Kullanıcı tarafından Harcama işlemleri menüsünden ilgili harcama numarasına tıklayarak seçilmesi ve MYSYOL~1_img19 butonuna tıklayarak güncelleme işleminin yapılması gerekmektedir.

 

infoUYARI; MYSYOL~1_img20 ekranındaki veriler MYSYOL~1_img11 sürecinden otomatik olarak gelmektedir. bu alanda işlem yapılmayacak ve MYSYOL~1_img22 ekranından işlemlere devam edilecektir.

 

MYSYOL~1_img24

Harcama Bilgileri Ekranı

 

Harcama Bilgileri ekranındaki alanlar;

 

Senaryo; “TEMEL TEDARİK” olarak sistem tarafından otomatik olarak getirilir.

İşin Miktarı; personel sayısını belirttiği için “1” olarak sistem tarafından getirilir.

Hukuki Dayanak; gerçekleştirilecek yolluk işleminin dayanağını teşkil eden mevzuat bilgisi girilir.

Yaklaşık Maliyet; gerçekleştirilecek harcamanın tutarı sistem tarafından getirilir.

Gerçekleştirme Usulü; Kamu İhale Kanununa Tabi Olmayan Harcama olarak sistem tarafından getirilir.

Gerekçesi; gerçekleştirilecek harcamanın hangi gerekçeye dayandığı bilgisi girilir.

Başlangıç Tarihi; Kişi ve Onay Bilgileri Ekranında girildiği şekliyle sistem tarafından otomatik getirilir.

Bitiş Tarihi; Kişi ve Onay Bilgileri Ekranında girildiği şekliyle sistem tarafından otomatik getirilir.

Süre (Gün); başlangıç ve bitiş tarihine göre otomatik olarak gelir.

 

Harcama Bilgileri ekranındaki alanlar doldurulduktan sonra sol alt köşedeki MYSYOL~1_img25  sekmesine tıklanır ve Onaya Eklenecek Belgeler ekranına geçilir. Ekle tuşu ile işlem yapılacak sekme açılır.

 

MYSYOL~1_img26

Onaya Eklenecek Belgeler Ekranı

 

Onaya Eklenecek Belgeler ekranından düzenlenen “Harcama Talimatı Onay Belgesine” eklenecek dokümanlara ilişkin aşağıdaki bilgiler girilmektedir;

 

Düzenleme Tarihi; onaya eklenecek belgenin düzenleme tarihi girilir.

Doküman Tür Kodu; eklenecek belgenin türü seçilir.

Açıklama; eklenen dokümanla ilgili herhangi bir açıklama yazılmak istenirse

Yüklenecek Dosya; “pdf”, “docx”, “xlsx” vb. formatta belgeler seçilerek eklenebilir.

 

Yukarıdaki alanlar doldurulduktan sonra sağ taraftaki MYSYOL~1_img27 butonuna tıklanarak belge eklenir. Eklenecek her bir belge için aynı alanlar tekrar doldurulur.

Belgelerin eklenmesi ile ekranın sağ alt köşesinde bulunan MYSYOL~1_img28butonu tıklanarak Harcama oluşturulur.

 

MYSYOL~1_img29

Harcama Görüntüle Ekranı

 

“Harcama Talimatı Onay Belgesinin” son hali ekranda görüntülenir ve belgeyi düzenleyen kişinin rolüne göre yapabileceği işlemler değişir.

 

Veri Giriş Görevlisi; harcamaya ilişkin bilgileri girdikten sonra “Harcama Talimatı Onay Belgesini” onaylanması için sol üst köşedeki MYSYOL~1_img30butonuna tıklayarak açılan sekmedeki MYSYOL~1_img31 sekmesine tıklayarak gerçekleştirme görevlisine gönderir. Gerçekleştirme görevlisi gönderilen belgeyi onaylamadan, veri giriş görevlisi sol üst köşedeki MYSYOL~1_img30butonu tıklayarak açılan sekmedeki MYSYOL~1_img33 sekmesine basarak belgeyi geri çekebilir veya MYSYOL~1_img34 sekmesine tıklayarak harcamayı iptal edebilir.

 

Gerçekleştirme Görevlisi; “Harcama Talimatı Onay Belgesini” sol üst köşedeki MYSYOL~1_img30butonu tıklayarak açılan sekmedeki MYSYOL~1_img36 tıklayarak veri giriş görevlisine geri yollayabilir, veri giriş görevlisi veya kendisinin düzenlemiş olduğu “Harcama Talimatı Onay Belgesini” MYSYOL~1_img37 tıklayarak Ön Mali Kontrol Görevlisine gönderip görüş yazısı isteyebilir, MYSYOL~1_img38 tıklayarak Harcama Yetkilisinin onayına sunabilir veya MYSYOL~1_img39 tıklayarak harcamayı iptal edebilir.

 

Harcama Yetkilisi onayına sunulmuş ancak üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiş olan harcamalarda Gerçekleştirme Görevlisi MYSYOL~1_img40 tıklayarak “Harcama Talimatı Onay Belgesini” onaydan çekebilir.

 

Harcama Yetkilisi ise; “Harcama Talimatı Onay Belgesini” MYSYOL~1_img41 tıklayarak Gerçekleştirme Görevlisine geri yollayabilir, MYSYOL~1_img42 tıklayarak iptal edebilir veya MYSYOL~1_img43 tıklayarak ilgili belgeyi onaylayabilir.

 

infoUYARI; Yolluk Sürecine ilişkin oluşturulan “Yolluk Referans Numarası”, Yolluk sürecine ait “Harcama Talimatı Onay Belgesi” Harcama Yetkilisince onaylandığı anda e-Devlet Kapısı (www.turkiye.gov.tr) adresine düşmektedir.

 

Adına yolluk süreci oluşturulan personel bu aşamadan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden “Yolluk Referans Numarasını” seçerek yolluk bildirimini oluşturarak mutemede gönder yapması gerekmektedir.